четвер, 24 жовтня 2019 р.

Зустріч з юристом

    За запрошенням адміністрації ліцею N23, та сприяння вчителя історії і права Ланько Н.В. відбулася зустріч з кандидатом юридичних наук, професором, викладачем юридичного факультету ЗНУ, колишнім очільником управління поліції, Мельковським Олександром Вікторовичем. Під час розмови були присутні учні 9, 10 і 11 класів. Він розповів про юридичну відповідальність підлітків за правопорушення, наводив приклади із життя. Головною інформацією було :
До осіб віком 16-18 років, які вчинили адміністративне правопорушення, застосовуються заходи впливу:
     1) зобов’язання публічно попросити
вибачення в потерпілого;
2) попередження;
3) догана або сувора догана;
4) передача неповнолітнього під нагляд батькам чи педагогічного, трудового колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.
   Лише за деякі злочини, спеціально вказані в законі, кримінальна відповідальність може настати з 14 років.
Згідно з ч. 2 ст. 22 Кримінального кодексу України особи, які вчинили злочини у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності лише за:
– умисне вбивство ;
– посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя, захисника чи представника особи у зв’язку з діяльністю, пов’язаною з наданням правової допомоги представника іноземної держави ;      1)штраф;
2) громадські роботи;
3) виправні роботи;
4) арешт;
5) позбавлення волі на певний строк.
Ця розмова стане основою для роздумів і застереженням для нас перед необдуманими вчинками!






Немає коментарів:

Дописати коментар